Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 901]

Tofu w panierce orzechowej wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sama nazwa tofu apetycznie nie brzmi, ale warto przekonać się do tego pysznego i zdrowego serka. Wszystko zależy od jego przyrządzenia.

Tofu w panierce orzechowej wg Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tofu w panierce orzechowej wg Di

 

  • 200g tofu
  • sos sojowy
  • papryka ostra (opcjonalnie, do smaku)

Panierka:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (u mnie masło klarowane)

Sposób przygotowania:

Tofu w panierce orzechowej wg Di

Panierka:

Tofu w panierce orzechowej wg Di
Do panierki można użyć dodolnego gatunku orzechów.

Orzechy rozdrobnić, aby powstał z nich "miał". Najlepiej zrobić to specjalnym mikserem z ostrzami lub młynkiem.
Orzechy połączyć z bułką tartą.

Przygotowanie tofu:

Tofu w panierce orzechowej wg Di
Nie należy żałować sosu sojowego. Niech nada on smak serowi.

Ser dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i obtoczyć w papryce z sosem sojowym.

Panierowanie:

Tofu w panierce orzechowej wg Di
Mąkę kukurydziana można zastąpić pszenną.

Kostki tofu dokładnie obtoczyć w mące, jajku (uprzednio rozmąconym z odrobiną soli) a na końcu w panierce orzechowej.

Smażenie:

Tofu w panierce orzechowej wg Di

Ser smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Tagi:

ser tofu