reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 633]

Powidła dla leniwych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nie przepadam za tradycyjnymi powidłami, ale te uwielbiam i mogę jeść łyżeczką prosto ze słoiczka. Jak nazwa wskazuje robi sie łatwo i krótko, a efekt zaskoczy nie jednego.

Powidła dla leniwych  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Powidła dla leniwych

 

  • 3 kg śliwek ( u mnie ciemne, ale mogą być węgierki)

 

  • 3 łyżki octu spirytusowego

 

  • 1/2 kg cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Powidła dla leniwych
Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Przekładamy do dużego garnka - najlepiej takiego z grubszym dnem, zasypujemy cukrem i wlewamy ocet. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24h.

Na następny dzień śliwki podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania- skręcamy gaz na minimum i gotujemy przez 3 godziny i tutaj taki mały, ale bardzo ważny mykGotujemy przez trzy godziny, ale pod żadnym pozorem nie mieszamy!!Ja nastawiam sobie zegar i wychodzę z kuchni, żeby coś mi głupiego do głowy nie przyszło, bo wymieszane śliwki sie przypalą na 100%

Dodajemy cynamon i imbir i całość miksujemy, najlepiej etapami, ponownie gotujemy przez kolejne pół godziny, ale teraz już musimy bardzo często mieszać.

Gorące powidła przekładamy do wygotowanych słoiczków. Czyścimy górę słoiczka i zakręcamy również wyparzonymi zakrętkami.

Powideł z reguły nie trzeba pasteryzować, ale ja to i tak robię przez 15 minut :) odwracam do góry dnem na kolejne 15 minut i gotowe:)
Powidła dla leniwych :)
powidła są gęste i jak widać spadają (lub nie) z łyżeczki płatami