Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Powidła śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszne powidła śliwkowe na zimę

Powidła śliwkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Powidła śliwkowe

 

  • 4kg śliwek (waga po wypestkowaniu)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe
Sliwki dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, następnie przecinamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki.

Śliwki przekładamy do duzego garnka, wlewamy wodę i prażymy na wolnym ogniu, kiedy śliwki się już ładnie rozgotują wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy jeszcze 45 minut. Odstawiamy przesmażone powidła na 1 dobę i na drugi dzień ponownie smażymy przez około pół godziny (często mieszajac), a następnie gorące powidła przekładamy do słoiczków, które po zakreceniu odstawiamy do góry dnem az do wychłodzenia.
Powidła śliwkowe
ślwiki przed wyjmowaniem pestek dokładnie myjemy..
Powidła śliwkowe
Do mieszania śliwek używamy drewnianej łyżki - czesto mieszamy
Powidła śliwkowe
Etap 3

Tagi:

śliwki