Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowe
Sliwki dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, następnie przecinamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki.
Śliwki przekładamy do duzego garnka, wlewamy wodę i prażymy na wolnym ogniu, kiedy śliwki się już ładnie rozgotują wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy jeszcze 45 minut. Odstawiamy przesmażone powidła na 1 dobę i na drugi dzień ponownie smażymy przez około pół godziny (często mieszajac), a następnie gorące powidła przekładamy do słoiczków, które po zakreceniu odstawiamy do góry dnem az do wychłodzenia.
Śliwki przekładamy do duzego garnka, wlewamy wodę i prażymy na wolnym ogniu, kiedy śliwki się już ładnie rozgotują wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy jeszcze 45 minut. Odstawiamy przesmażone powidła na 1 dobę i na drugi dzień ponownie smażymy przez około pół godziny (często mieszajac), a następnie gorące powidła przekładamy do słoiczków, które po zakreceniu odstawiamy do góry dnem az do wychłodzenia.



msewka
Netka