Sposób przygotowania:
Powidła śliwkowe słodzone stewią
Śliwki dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki.
1. Jeśli nie mamy blendera:
Wypestkowane śliwki pokroić na mniejsze kawałki.Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka, dosładzamy i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 - 90 minut.
2. Z użyciem blendera:
Wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus. Rozdrobnione owoce przelewamy na patelnię, dosładzamy i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 minut.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)
1. Jeśli nie mamy blendera:
Wypestkowane śliwki pokroić na mniejsze kawałki.Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka, dosładzamy i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 - 90 minut.
2. Z użyciem blendera:
Wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus. Rozdrobnione owoce przelewamy na patelnię, dosładzamy i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 minut.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)
jowiciak
reanja
Jesteśmy tym co jemy
Jak najbardziej można użyć suszonej, ja miałam w tabletkach, więc takiej użyłam :)