Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Powidła śliwkowe słodzone stewią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe przetwory bez cukru

Powidła śliwkowe słodzone stewią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Powidła śliwkowe słodzone stewią

 

  • Powidła ze śliwek (4,5 słoiczka x 250ml)

 

  • 1,5 kg świeżych śliwek
  • 10 tabletek*/kropelek stewii do osłodzenia

 

  • rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, ilość wg gustu i śliwek (moje były kwaśne i mało slodkie)

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe słodzone stewią
Śliwki dokładnie myjemy, dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki.




1. Jeśli nie mamy blendera:



Wypestkowane śliwki pokroić na mniejsze kawałki.Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka, dosładzamy i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 - 90 minut.



2. Z użyciem blendera:



Wypestkowane śliwki wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus. Rozdrobnione owoce przelewamy na patelnię, dosładzamy i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 60 minut.



Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.



Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.



Smacznego :)
Powidła śliwkowe słodzone stewią
śliwki dokładnie myjemy i dzielimy na połówki
Powidła śliwkowe słodzone stewią
Śliwki wrzucamy na patelnię i dusimy 10 minut
Powidła śliwkowe słodzone stewią
rozgotowane owoce przelewamy do miksera i blendujemy
Powidła śliwkowe słodzone stewią
Zblendowane śliwki smażymy tak długo aż zgęstnieją

Tagi:

śliwki