peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Powidła śliwkowe wg peggi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Powidła śliwkowe - pyszny smak dzieciństwa

Powidła śliwkowe wg peggi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Powidła śliwkowe wg peggi

 

 

  • ok 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Powidła śliwkowe wg peggi
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. W dużym garnku wlewamy trochę wody na dno i zagotowujemy, następnie wrzucamy śliwki i gotujemy na wolnym ogniu przez 7-8 godzin. Oczywiście w trakcie gotowania co jakiś czas nasze powidła mieszamy, aby się nie przypaliły :-) Na 30 minut przed końcem gotowania wsypujemy do powideł cukier i dokładnie mieszamy. Po tym czasie powidła przekładamy do czystych słoiczków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-200 stopni. Zapiekamy, do momentu aż na wierzchu powideł zrobi się skorupka. Słoiczki zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Powidła śliwkowe wg peggi
Powidła śliwkowe - pyszny smak dzieciństwa
Powidła śliwkowe wg peggi
Powidła śliwkowe - pyszny smak dzieciństwa

Tagi:

śliwki