Sposób przygotowania:
Powidła z jarzębiny, jabłek i rodzynek
W słoneczny dzień zbieramy jarzębinę. Oddzielamy kulki. Wkładamy do pojemnika i zamrażamy. Przymrożenie spowoduje zanik goryczki.
Przymrożone kulki wsypujemy do garnka dolewamy wodę aby zakryła kulki jarzębiny. Gotujemy aż kulki jarzębiny popękają. Następnie dosypujemy cukier. Na 1kg jarzębiny 1 kg cukru. Gotujemy na małym ogniu. Po ok 40 min dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Mieszamy i dalej smażymy - ok 15 min.
Po tym czasie dodajemy rodzynki. Mieszamy dalej smażymy. Następnie gorącą przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.
Przymrożone kulki wsypujemy do garnka dolewamy wodę aby zakryła kulki jarzębiny. Gotujemy aż kulki jarzębiny popękają. Następnie dosypujemy cukier. Na 1kg jarzębiny 1 kg cukru. Gotujemy na małym ogniu. Po ok 40 min dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Mieszamy i dalej smażymy - ok 15 min.
Po tym czasie dodajemy rodzynki. Mieszamy dalej smażymy. Następnie gorącą przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy.