SUPERPRZEPIS

Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy

  • 1
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy Więcej zdjęć (5)

jarzębinowa konfitura będzie pysznym dodatkiem do mięs i wędlin

Składniki:

Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy

 

  • 1000 g jarzębiny
  • ok. 600 g jabłek
  • ok. 600 g gruszek
  • 1 kg cukru zwykłego
  • 1 op. żelfixu 2:1 (takiego na 1 kg owoców i 1/2 kg cukru)
  • 4 łyżki brandy
  • 1/2 szkl. filtrowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy
Jarzębinę oczyścić, oberwać od szypułek, dokładnie wypłukać i osączyć, włożyć do worka foliowego i zamrozić. Następnie przesypać do garnka, dodać wodę i cukier - smażyć aż ten się rozpuści. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne - w miarę obierania gotowe kawałki władać do wody z kwaskiem cytrynowym bo inaczej ściemnieją (na 2 litry wody 1 łyżeczka kwasku). Osączyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do jarzębiny, smażyć kolejne 10 minut. Dosypać żelfix, mieszać dokładnie gotując następne 10 minut. Dolać brandy. Wrzącą masę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić do góry dnem, zostawić tak do całkowitego ostudzenia.Tą ilością składników napełniłam 9 słoików poj, 330 ml
Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy
jarzębinę po zebraniu trzeba dokładnie przebrać wypłukać i osączyć a potem zamrozić
Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy
naszykować przemrożoną jarzębinę i resztę składników
Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy
jabłka i gruszki po obraniu trzeba zanurzyć na chwilę w zakwaszonej wodzie żeby nie ściemniały
Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy
po osączeniu pokroić je w drobną kostkę i dodać do lekko podsmażonej z cukrem jarzębiny