Sposób przygotowania:
Konfitura z jarzębiny w/g Pyzy
Jarzębinę oczyścić, oberwać od szypułek, dokładnie wypłukać i osączyć, włożyć do worka foliowego i zamrozić. Następnie przesypać do garnka, dodać wodę i cukier - smażyć aż ten się rozpuści. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne - w miarę obierania gotowe kawałki władać do wody z kwaskiem cytrynowym bo inaczej ściemnieją (na 2 litry wody 1 łyżeczka kwasku). Osączyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do jarzębiny, smażyć kolejne 10 minut. Dosypać żelfix, mieszać dokładnie gotując następne 10 minut. Dolać brandy. Wrzącą masę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić do góry dnem, zostawić tak do całkowitego ostudzenia.Tą ilością składników napełniłam 9 słoików poj, 330 ml
edytaha