Sposób przygotowania:
Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.
Ważne!
Jarzębinę zbierać z dala od ulic, bo taka nie będzie zdrowa..taka przy szosach zawiera całą tablicę Mendelejewa, więc należy się po nią wybrać na spacer...
Jarzębinę myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy na wrzątek...gotujemy 10-15 min.i odlewamy wodę...zalewamy świeżą wodą i gotujemy dalej dodając stopniowo cukier.
Nastepnie obieramy jabłuszka, kroimy w drobną kosteczkę albo trzemy na tarce na dużych oczkach...wkładamy je do jarzębiny, mieszamy i kiedy całość zawrze ostudzić i powtórzyć tę czynność 3 razy.
Gorące konfitury przekładamy do czyściutkich i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce...
używamy ich do dań mięsnych..:-)
Jarzębinę zbierać z dala od ulic, bo taka nie będzie zdrowa..taka przy szosach zawiera całą tablicę Mendelejewa, więc należy się po nią wybrać na spacer...
Jarzębinę myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy na wrzątek...gotujemy 10-15 min.i odlewamy wodę...zalewamy świeżą wodą i gotujemy dalej dodając stopniowo cukier.
Nastepnie obieramy jabłuszka, kroimy w drobną kosteczkę albo trzemy na tarce na dużych oczkach...wkładamy je do jarzębiny, mieszamy i kiedy całość zawrze ostudzić i powtórzyć tę czynność 3 razy.
Gorące konfitury przekładamy do czyściutkich i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce...
używamy ich do dań mięsnych..:-)
Babciagramolka