Pomoria

Pomoria

Kucharz
[Przepisów: 11]

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta konfitura to dar natury...niezwykle smaczna i bogata w wit.C

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.

Składniki:

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.

 

  • 1 kg jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 4 - 5 duże jabłka
  • szczypta kwasku cytrynowego ( na czubku noża)
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Konfitury z jarzębiny..dodatek do mięs.
Ważne!
Jarzębinę zbierać z dala od ulic, bo taka nie będzie zdrowa..taka przy szosach zawiera całą tablicę Mendelejewa, więc należy się po nią wybrać na spacer...

Jarzębinę myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy na wrzątek...gotujemy 10-15 min.i odlewamy wodę...zalewamy świeżą wodą i gotujemy dalej dodając stopniowo cukier.
Nastepnie obieramy jabłuszka, kroimy w drobną kosteczkę albo trzemy na tarce na dużych oczkach...wkładamy je do jarzębiny, mieszamy i kiedy całość zawrze ostudzić i powtórzyć tę czynność 3 razy.

Gorące konfitury przekładamy do czyściutkich i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce...
używamy ich do dań mięsnych..:-)