Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Dżem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku cukinie obrodziły więc warto zrobić przetwory na zimę. Przy braku owoców na dżemy warto wykorzystać cukinie

Dżem z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Dżem z cukinii
Cukinie wyplłukać, obrać i wydrązyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i gotować na wolnym ogniu około póltora godziny bez przykrycia.

Dodać cukie, galaretki i sok z jednej cytryny. Gotować jeszcze około pól godziny.

Gotujący dżem przełozyć do wyprażonych słoików. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Dżem z cukinii
D późniejszego spożycia dżem gorąy dżem przełozyć do wyprażonych słoików