Sposób przygotowania:
Powidła mirabelkowe
Mirabelki myjemy, usuwamy pestki za pomocą drylownicy. Kroimy na mniejsze kawałki, lub mielimy ma w maszynce do mielenia mięsa na najgrubszym sitku.
Przekładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i smażymy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Smażymy przez dwie godziny.
Przez kolejne dwa dni powidła zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Gorące powidła przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.
Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Przekładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i smażymy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Smażymy przez dwie godziny.
Przez kolejne dwa dni powidła zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Gorące powidła przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.
Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.