Sposób przygotowania:
Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe
Śliwki węgierki dojrzałe opłukać pod bieżącą wodą i przekrawać na połówki wyjmując kości.
Następnie przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać 2 łyżki wody i smażyć około 1 godziny często mieszając na wolnym ogniu. Odstawić i na drugi dzień też smażyć 1 godzinę na wolnym ogniu.
Na trzeci dzień wsypać cukier kryształ, wymieszać i smażyć 1 godzinę na wolnym ogniu mieszając. Przekładać gorące powidła do słoiczków, zakręcać i pasteryzować około 10 minut.
Następnie przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać 2 łyżki wody i smażyć około 1 godziny często mieszając na wolnym ogniu. Odstawić i na drugi dzień też smażyć 1 godzinę na wolnym ogniu.
Na trzeci dzień wsypać cukier kryształ, wymieszać i smażyć 1 godzinę na wolnym ogniu mieszając. Przekładać gorące powidła do słoiczków, zakręcać i pasteryzować około 10 minut.
SylaUla
jagoda59