jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 522]

Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Powidła śliwkowe są przetworem dobrym ale długim w przygotowaniu. Warto poświęcić czas bo się opłaca mieć swoje powidła do pierników itp.

Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe

 

Sposób przygotowania:

Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe
Śliwki węgierki dojrzałe opłukać pod bieżącą wodą i przekrawać na połówki wyjmując kości.

Następnie przełożyć do garnka z grubym dnem, wlać 2 łyżki wody i smażyć około 1 godziny często mieszając na wolnym ogniu. Odstawić i na drugi dzień też smażyć 1 godzinę na wolnym ogniu.

Na trzeci dzień wsypać cukier kryształ, wymieszać i smażyć 1 godzinę na wolnym ogniu mieszając. Przekładać gorące powidła do słoiczków, zakręcać i pasteryzować około 10 minut.
Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe
śliwki węgierki opłukać i przekroić na połówki wyjąc kości
Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe
w pierwszy dzień smażyć około 1 godziny na małym ogniu
Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe
w drugi dzień też smażyć około 1 godziny na wolnym ogniu
Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe
w tzreci dzień wsypać cukier i smażyć około 1 godziny
Powidła ze śliwek węgierek 3 - dniowe
Gotowe wkładać do słoiczków i pasteryzować około 10 minut