kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1041]

Papryka kiszona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczną kiszoną paprykę. Zupełnie inna w smaku niż marynowana. Doskonała do kanapek lub do sałatek. Polecam.

Papryka kiszona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka kiszona

 

  • 2 kg papryki
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • liść chrzanu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 gałązki kopru

Sposób przygotowania:

Papryka kiszona
Paprykę myjemy i wycieramy ściereczką. Kroimy i usuwamy pestki oraz białe i zielone części.

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Czosnek obieramy z łusek, liść chrzanu i koper myjemy, korzeń chrzanu kroimy na mniejsze kawałki.

Do czystych słoików wkładamy ząbek czosnku, koper, kawałek liścia i korzenia chrzanu.

Pokrojoną paprykę układamy w słoikach i wlewamy gorącą słoną zalewę. Słoiki zamykamy i odstawiamy do góry dnem na ściereczkę.

Gdy słoiki ostygną przestawiamy na drugą stronę.
Papryka kiszona
Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na mniejsze części.
Papryka kiszona
Zielony koper, chrzan i czosnek wkładamy do słoików.
Papryka kiszona
Do słoików z przyprawami wkładamy pokrojoną paprykę.
Papryka kiszona
Do słoików z papryką wlewamy zalewę i odstawiamy do góry dnem.