Sposób przygotowania:
Powidła bez cukru z piekarnika
Śliwki myjemy, kroimy na połowę usuwając z nich pestki, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy cynamonem i kardamonem, lekko mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika, bez przykrycia i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas lekko mieszamy.
Piekarnik wyłączamy, powidła zostawiamy do ostudzenia, następnego dnia pieczemy przez kolejną godzinę.
Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzeni. Pasteryzujemy przez 20 minut.
Wstawiamy do piekarnika, bez przykrycia i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas lekko mieszamy.
Piekarnik wyłączamy, powidła zostawiamy do ostudzenia, następnego dnia pieczemy przez kolejną godzinę.
Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzeni. Pasteryzujemy przez 20 minut.
SylaUla