bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Powidła bez cukru z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam powidła śliwkowe, osobiście nie mogę spożywać cukru więc te są w sam raz dla mnie, polecam.

Powidła bez cukru z piekarnika

Składniki:

Powidła bez cukru z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Powidła bez cukru z piekarnika
Śliwki myjemy, kroimy na połowę usuwając z nich pestki, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego, posypujemy cynamonem i kardamonem, lekko mieszamy.

Wstawiamy do piekarnika, bez przykrycia i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas lekko mieszamy.

Piekarnik wyłączamy, powidła zostawiamy do ostudzenia, następnego dnia pieczemy przez kolejną godzinę.

Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do wystudzeni. Pasteryzujemy przez 20 minut.