renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 550]

Dżem wiśniowy z pektyną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem z przepysznych dojrzałych wiśni przygotowany przy użyciu pektyny. Idealnie zamknięte owoce w postaci dżemu w słoiczkach.

Dżem wiśniowy z pektyną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dżem wiśniowy z pektyną

 

  • 2 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 30 g pektyny

Sposób przygotowania:

Dżem wiśniowy z pektyną

Etap 1

Dżem wiśniowy z pektyną
Wiśnie należy po umyciu i odsączeniu wydrylować.

Wiśnie umyć, odsączyć na sicie, a następnie pozbawić pestek.

Etap 2

Dżem wiśniowy z pektyną
Wiśnie włożyć do garnka i zasypać cukrem.

Owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem (zostawić pół szklanki cukru na wymieszanie z pektyną).

Etap 3

Dżem wiśniowy z pektyną
Dżem gotować z cukrem przez około pół godziny.

Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając w celu odparowania. Po tym czasie dodać pektynę wymieszana z reszta cukru, dobrze zamieszać i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i odstawić aby dżem parował (od czasu do czasu zamieszać).

Etap 4

Dżem wiśniowy z pektyną
Dżem należy rozlać do wyparzonych słoików i zakręcić.

Przygotować nakrętki i słoiki poprzez wyparzenie wrzątkiem i wytarcie do sucha. Dżem rozlać do słoików i zakręcić jeszcze gorący.

Etap 5

Dżem wiśniowy z pektyną
Na koniec zamknięte słoiki z dżemem należy zapasteryzować.

Dżem pasteryzować w piekarniku ok. 20-25 minut w 120°C.