Sposób przygotowania:
Dżem wiśniowy z pektynąEtap 1
Wiśnie umyć, odsączyć na sicie, a następnie pozbawić pestek.
Etap 2
Owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem (zostawić pół szklanki cukru na wymieszanie z pektyną).
Etap 3
Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając w celu odparowania. Po tym czasie dodać pektynę wymieszana z reszta cukru, dobrze zamieszać i gotować jeszcze 10 minut. Następnie wyłączyć gaz i odstawić aby dżem parował (od czasu do czasu zamieszać).
Etap 4
Przygotować nakrętki i słoiki poprzez wyparzenie wrzątkiem i wytarcie do sucha. Dżem rozlać do słoików i zakręcić jeszcze gorący.
Etap 5
Dżem pasteryzować w piekarniku ok. 20-25 minut w 120°C.
SylaUla