Sposób przygotowania:
Poziomkowa pokusaKrok 1
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ubitych jaj, mieszamy delikatnie w jedną stronę. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i przestudzaniu kroimy w poprzek.
Krok 2
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Do 3 szklanki z wodą wsypujemy kisiel poziomkowy i mieszamy. Masa gęstnieje więc wsypujemy galaretkę poziomkowa i mieszamy do rozpuszczenia. Pięknie nam się rozpuściło więc dodajemy masło ( już nie trzymamy na gazie). Mieszamy do momentu, aż masło się rozpuści.
Krok 3
Do formy włożonej folia aluminiową wkładamy biszkopt i wykładamy na niego masę i połowę poziomek, przykrywam drugim biszkoptem.
Krok 4
Rozpuszczamy galaretki w 2 szklankach wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej galaretki chłodne. Wykładamy na biszkopt poziomki i zalewamy nasza pianką. Do lodówki na 3 godzinki i gotowe.
Jagodowa
lalunia
Kaufland kupowałam galaretkę poziomkową. Ciasto rewelacyjne , pozdrawiam.
agnieszka32910
Szkoda że sezon poziomkowy jest tak krótki...