SUPERPRZEPIS

Pralinki z nadzieniem pomarańczowym

  • 23
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Pralinki z nadzieniem pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Te czekoladki dedykuję osobie dzięki, której mam tą cudną foremkę. Pralinki w tym kształcie znikają szybciej niż się je robi.

Składniki:

Pralinki z nadzieniem pomarańczowym

 

  • 125 g mlecznej czekolady

 

  • Nadzienie pomarańczowe:
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Pralinki z nadzieniem pomarańczowym
Mleczną czekoladę łamiemy na mniejsze kosteczki przekładamy do miseczki i topimy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą pędzelka nanosimy ją na foremki do czekoladek. Pierwsza warstwa musi być bardzo cieniutka ponieważ stanowi coś w rodzaju podkładu pod następne warstwy.



Tak pomalowane foremki wstawiamy na 5 minut do lodówki. Następnie po raz drugi malujemy foremki czekoladą i ponownie wstawiamy na 5 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki po raz trzeci i już ostatni malujemy wnętrza foremek czekoladą i wstawiamy na 10 minut do lodówki.



Teraz zabieramy się za robienie nadzienia.



Pomarańczę dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i czyścimy z białych błonek. Ja nie usuwałam ich dokładnie, ponieważ chciałam trochę goryczki. Owoc dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy do mniejszego rondelka zasypujemy cukrem i przesmażamy, by nadmiar soku odparował. Powstanie nam coś w rodzaju dżemu. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Moja pomarańcza była bardzo słodka i soczysta.



Jeśli ktoś chce może użyć cukier żelujący. Ja jednak nie stosuję tego typu wynalazków w żadnych moich wyczynach w kuchni. Należy jednak pamiętać, że ilość tego cukru trzeba dostosować do wagi pomarańczy, bo 2 łyżeczki to chyba byłoby za dużo.



Gdy czekolada w foremkach dokładnie zastygła wyjmujemy je z lodówki i napełniamy ostudzonym nadzieniem. Następnie wierzch każdej czekoladki zamykamy pozostałą czekoladą mleczną.



Tak przygotowane czekoladki wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki, by czekolada dokładnie zastygła.
Pralinki z nadzieniem pomarańczowym
Z pomarańczy przygotowujemy nadzienie do czekoladek
Pralinki z nadzieniem pomarańczowym
Za pomocą pędzelka nanosimy czekoladę do wnętrza każdej foremki
Pralinki z nadzieniem pomarańczowym
Do każdego otworu nakładamy pomarańczowe nadzienie
Pralinki z nadzieniem pomarańczowym
Pozostałą mleczną czekolada zamykamy czekoladki i odstawiamy do zastygnięcia