SUPERPRZEPIS

Pralinki z truskawkami

  • 15
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Pralinki z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Pyszne pralinki z duża ilością pysznych truskawek:) Można je zrobić w wersji dla dorosłych i dla dzieci:)

Składniki:

Pralinki z truskawkami

 

 

  • Nadzienie wersja dla dorosłych:

 

  • 250 g truskawek
  • 1,5 łyżki cukru
  • 5 ml wódki

 

  • Nadzienie wersja dla dzieci:

 

Sposób przygotowania:

Pralinki z truskawkami
Pracę zaczynamy od zrobienia nadzienia do pralinek.



Truskawki dokładnie myjemy, delikatnie osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki przesypujemy do niewielkiego garnka i zasypujemy cukrem. Część owoców zgniatamy, żeby puściły sok. Całość należy zagotować i gotować przez około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a masa stanie się gęsta. Po tym czasie gorące przesmażone z cukrem owoce przecieramy przez sitko ( najlepiej plastikowe). W tym przypadku nie chodzi o to, by pozbyć się pesteczek tylko o to, by uzyskać gładką konsystencję w rodzaju musu. Tak przygotowane truskawki odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy do niej alkohol i dokładnie miszamy.



W czekoladkach dla dzieci alkohol pomijamy!!!  



Jak już masę mamy gotową to zabieramy się za czekoladowe foremki:)



Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.Pędzelkiem malujemy wnętrze foremki i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Pierwsza warstwa powinna być bardzo cieniutka.



Po tym czasie po raz drugi malujemy foremkę czekoladą (tym razem warstwa ma być nieco grubsza) i wstawiamy do lodówki na kolejne 5 minut.



Po upływie 5 minut po raz trzeci i już ostatni malujemy każdą foremkę czekoladą i wstawiamy tym razem na 10 minut do lodówki, by czekolada bardzo dobrze zastygła.



Gdy czekolada w foremkach będzie twarda zabieramy się za nadziewanie pralinek.



Przygotowaną wcześniej masę truskawkową przekładamy do szprycy i napełniamy nią foremki do 3/4 ich wysokości. Następnie każdą czekoladkę zamykamy pozostała białą czekoladą i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.



Tak przygotowane pralinki ostrożnie wyjmujemy z foremek.



Jeśli ktoś chce dodać więcej wódki to należy dodatkowo zagęścić masę ponieważ stanie się bardziej płynna. W tym celu należy rozpuścić w kąpieli wodnej około 20 g białej czekolady i dodać ją do masy truskawkowej. Za pomocą alkoholu i rozpuszczonej czekolady możemy uzyskać odpowiednią gęstość nadzienia. Przy dodaniu do masy czekolady zmieni się kolor masy i nie będzie tak mocny jak w przypadku masy bez dodatku czekolady. 




Pralinki z truskawkami
Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki
Pralinki z truskawkami
Gorącą masę truskawkową przecieramy przez sitko
Pralinki z truskawkami
Za pomocą pędzelka każdą foremkę pokrywamy czekoladą
Pralinki z truskawkami
Za pomocą szprycy napełniamy pralinki masą truskawkową