Kucharczyk1

Kucharczyk1

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Prawdziwe Korniszony, to nie Konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To nie są ogórki Konserwowe zwane błędnie Korniszonami to jest zupełnie coś innego. To są po prostu "Korniszony"

Prawdziwe Korniszony, to nie Konserwowe

Składniki:

Prawdziwe Korniszony, to nie Konserwowe

 

  • 1 kg korniszonów /małe ogóreczki/
  • 1 litr octu 6%
  • 10 dkg soli na 1 litr wody
  • octu 5%, 5 dkg cukru i ½ dkg przypraw /pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, nasiona kopru/

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Prawdziwe Korniszony, to nie Konserwowe
Zdrowe korniszony starannie wymyć, odsączyć, nakłuć nierdzewnym widelcem, ułożyć w naczyniu zalać solanką, biorąc na 1 litr zimnej, przegotowanej wody 10 dkg soli.Korniszony obciążyć , aby nie wypływały i pozostawić na 24 godziny, po czym solankę zlać. Zagotować 2% ocet i gorącym zalać korniszony na 24 godziny, obciążyć aby nie wpłynęły.Następnego dnia zlać ocet z korniszonów, dodać do niego świeżego octu i zagotować.Zalać korniszony przestudzonym octem i pozostawić na 24 godziny.Wyjąć korniszony i ułożyć w czystych słojach, w których maja być przechowywane. Zagotować świeży ocet 5% z przyprawami. Zalać korniszony przestudzonym octem.Zakręcić nakrętki. Nie pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu.





Jak się pokażą korniszony na rynku zamieszczę zdjecia.

Tych z zeszłego roku brakło.

Tagi:

przyprawy