aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Prażony słonecznik na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słonecznik z solą uwielbiamy od zawsze, ale na ostro jest jeszcze lepszy, zwłaszcza na domówki, czy też na chłodne wieczorki przed TV przy dobrym filmie.

Prażony słonecznik na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prażony słonecznik na ostro

 

  • 1/2 kg łuskanego słoneczniku
  • szczypta soli prowansalskiej KAMIS
  • szczypta ognistej przyprawy do potraw KAMIS

 

Sposób przygotowania:

Prażony słonecznik na ostro
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy łuskany słonecznik i co chwilkę mieszamy drewnianą łyżką. Słonecznik ma to do siebie, że podczas smażenie go, wydobywa się z niego olej. Więc nie dodawałam dodatkowo oleju do smażenia, bo byłoby to bez sensu. Gdy już będzie lekko przyrumieniony doprawiamy solą prowansalską, nie zapominając o mieszaniu, aby się n ie przypalił. gdy już będzie nieco więcej przysmażony dodatkowo dodajemy ognista przyprawę do potraw. wszystko mieszamy jeszcze raz, aby sól i ognista przyprawa przetrawiły się ze słonecznikiem. Gorący słonecznik przesypujemy powoli do miseczki i odstawiamy na około pół godziny aby przestygnął. SMACZNEGO !!!
Prażony słonecznik na ostro
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy łuskany słonecznik.
Prażony słonecznik na ostro
Gdy będzie lekko przyrumieniony dodajemy szczyptę soli prowansalskiej.
Prażony słonecznik na ostro
Kolejnym etapem jest dodanie szczypty ognistej przyprawy do przysmażonego słoneczniku.
Prażony słonecznik na ostro
Wszystko razem porządnie mieszamy aby sól i ognista przyprawa przegryzły się w smaku ze słonecznikiem.

Tagi:

przyprawy