Sposób przygotowania:
Pasta fasolowa ze słonecznikiem
Bardzo starannie umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Ziarna słonecznika lekko podprażam na rozgrzanej suchej patelni, cały czas mieszając. Obrane i umyte cebule drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszam. Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając. Zdejmuję z ognia, dodaję wcześniej uprażony słonecznik i jeśli to konieczne jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Bernadetta
msewka