Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Prażuchy vel. prażoki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Danie niezwykle szybkie w przygotowaniu i tanie. Do tego odwrotnie proporcjonalnie smaczne- wprost nie idzie im się oprzeć.

Prażuchy vel. prażoki

Składniki:

Prażuchy vel. prażoki

 

 

  • 3 czubate łyżki mąki ziemniacznej

 

 

 

  • cebula

 

 

Sposób przygotowania:

Prażuchy vel. prażoki
Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy, zostawiając na dnie garnka kilka łyżek wody. Od razu dodajemy mąkę ziemniaczaną (niektórzy dodają mąkę pszenną, ale ja wolę tradycyjnie z ziemniaczaną) i ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym.Prażuchy nakładamy na talerz, polewamy cebulką. Podajemy ze zsiadłym mlekiem.Można je też polać podsmażonym boczkiem.