Sposób przygotowania:
Prażoki podsmażane ze skwarkami
Kartofle obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie, po około 10-12 minutach gotowania odlać część wody, zasypać kartofle mąką (tak aby tworzyła ok. centymetrową warstwę), przykryć garnek pokrywką, gotować jeszcze kilka minut, następnie ubić kartofle pałką na kleistą masę, ale bardzo dokładnie by nie było grudek. W między czasie usmażyć pokrojony boczek i słoninę, zebrać skwarki z patelni do miski. Nabierać porcje masy kartoflanej łyżkami zanurzonymi w tłuszczu ze smażenia skwarek i układać je na gorącym tłuszczu na patelni, lekko je podsmażać z obu stron. Wyłożyć na talerz i posypać smażonymi skwarkami. Można je podawać ze smażoną kapustą lub jako dodatek do kapuśniaku.
mela25