p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Prażoki podsmażane ze skwarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prażoki to kluski z kartofli z rejonu łódzkiego podawane do kapuśniaku, lub jako samodzielne danie np. z podsmażaną kapustą

Prażoki podsmażane ze skwarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prażoki podsmażane ze skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Prażoki podsmażane ze skwarkami
Kartofle obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie, po około 10-12 minutach gotowania odlać część wody, zasypać kartofle mąką (tak aby tworzyła ok. centymetrową warstwę), przykryć garnek pokrywką, gotować jeszcze kilka minut, następnie ubić kartofle pałką na kleistą masę, ale bardzo dokładnie by nie było grudek. W między czasie usmażyć pokrojony boczek i słoninę, zebrać skwarki z patelni do miski. Nabierać porcje masy kartoflanej łyżkami zanurzonymi w tłuszczu ze smażenia skwarek i układać je na gorącym tłuszczu na patelni, lekko je podsmażać z obu stron. Wyłożyć na talerz i posypać smażonymi skwarkami. Można je podawać ze smażoną kapustą lub jako dodatek do kapuśniaku.
Prażoki podsmażane ze skwarkami
zasypać kartofle mąką (tak aby tworzyła ok. centymetrową warstwę)
Prażoki podsmażane ze skwarkami
ubić kartofle pałką na kleistą masę, ale bardzo dokładnie by nie było grudek
Prażoki podsmażane ze skwarkami
usmażyć pokrojony boczek i słoninę, zebrać skwarki z patelni do miski
Prażoki podsmażane ze skwarkami
układać je na gorącym tłuszczu na patelni, lekko je podsmażać z obu stron

Tagi:

prażoki