Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Precelki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cukier waniliowy sprawia, że podczas pieczenia w kuchni unosi się przyjemny waniliowy zapach

Precelki waniliowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Precelki waniliowe

 

  • 1 szkl mąka krupczatka,
  • 8 dag maslo,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 1 łyżeczka cukier waniliowy,
  • 1 szt żółtka,
  • 2 szt jajka

 

Sposób przygotowania:

Precelki waniliowe
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, połączyć z mąką i masłem, dodać ubitą pianę z 1 białka i zagnieść ciasto. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Z ciasta formować cienkie wałeczki, zwiać precelki, posmarować białkiem, ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym piekarniku w temp 170 stopni około 15 minut.
Precelki waniliowe
Etap 1

Tagi:

jajko jajka