Kostka

Kostka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Profiterolki z kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To takie małe ptysie. W środku pyszny czekoladowy krem tortowy.

Profiterolki z kremem

Składniki:

Profiterolki z kremem

 

 

 

  • składniki na krem
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • pół tabliczki startej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Profiterolki z kremem
Ciasto:
Wodę gotujemy z solą, cukrem i masłem. Do wrzątku wrzucamy mąkę, mieszamy aż do uzyskania szklistej masy. Wbijamy do niej jajka, ucierając dokładnie drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę. Pieczemy w 220 stopniach, aż będą złociste.

Krem:
Jajka ubijamy na parze, aż będą białe i puszyste. W osobnej misce miksujemy masło do uzyskania puszystej masy.Nadal miksując dodajemy powoli jajka, kakao i czekoladę. Gotową masę wstawiamy do lodówki, aż trochę stężeje.

Masą nadziewamy ptysie: krojąc je na pół, lub wykorzystując do tego szprycę.