Sposób przygotowania:
Profiterolki z kremem
Ciasto:
Wodę gotujemy z solą, cukrem i masłem. Do wrzątku wrzucamy mąkę, mieszamy aż do uzyskania szklistej masy. Wbijamy do niej jajka, ucierając dokładnie drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę. Pieczemy w 220 stopniach, aż będą złociste.
Krem:
Jajka ubijamy na parze, aż będą białe i puszyste. W osobnej misce miksujemy masło do uzyskania puszystej masy.Nadal miksując dodajemy powoli jajka, kakao i czekoladę. Gotową masę wstawiamy do lodówki, aż trochę stężeje.
Masą nadziewamy ptysie: krojąc je na pół, lub wykorzystując do tego szprycę.
Wodę gotujemy z solą, cukrem i masłem. Do wrzątku wrzucamy mąkę, mieszamy aż do uzyskania szklistej masy. Wbijamy do niej jajka, ucierając dokładnie drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe ptysie na blachę. Pieczemy w 220 stopniach, aż będą złociste.
Krem:
Jajka ubijamy na parze, aż będą białe i puszyste. W osobnej misce miksujemy masło do uzyskania puszystej masy.Nadal miksując dodajemy powoli jajka, kakao i czekoladę. Gotową masę wstawiamy do lodówki, aż trochę stężeje.
Masą nadziewamy ptysie: krojąc je na pół, lub wykorzystując do tego szprycę.
Mikrula
Mikrula
...i robie...i sie zajadamy...;)