glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Prosta galaretka drobiowa:)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W sam raz na śniadanie, kolację, domowe przyjęcia...

Prosta galaretka drobiowa:)

Składniki:

Prosta galaretka drobiowa:)

 

  • 2 filety z kurczaka (ew. udka)
  • 3 marchewki
  • puszka groszku
  • wegeta
  • kostka rosołowa
  • żelatyna
  • ocet lub sok z cytryny

 

  • Uwaga! można również użyć dodatkowo jajko na twardo, kukurydzę konserwową (w przepisie nie podane!)

Sposób przygotowania:

Prosta galaretka drobiowa:)
Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, łyżkę wegety, obrane marchewki i filety z kurczaka lub udka. Gotujemy do miękkości. Po ok 10-15min wyciągamy marchewki z wywaru, studzimy je i kroimy w kostkę, odcedzamy groszek.
Kiedy mięso jest gotowe, wyciągamy z wywaru, studzimy i obieramy w drobne kawałki.
Do kubeczków, filiżanek (lub innej wybranej formy) rozkladamy na przemian mięso, marchewkę i groszek (jeśli ktoś użył to również pokrojone jajko i kukurydzę). Do wywaru dodajemy żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Tak zagęszczony wywar rozlewamy do przygotowanych foremek. Odstawiamy do uzyskania konsystencji galarety. Można spożywać skroplone octem lub sokiem z cytryny.