Sposób przygotowania:
Proste ciasteczka z pistacjami
Najpierw obieram pistacje, siekam je nożem. Do większej miski wsypuję obie mąki, cukier puder, cukier waniliowy i dodaję masło (szybko siekam je nożem). Następnie dodaję żółtko jajka.
Zaczynam zagniatać ciasto w trakcie dodając jogurt (najpierw mniejszą ilość). Na koniec dodaję posiekane pistacje, szybko zagniatam. Formuję kulę, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie odrywam kawałki masy i formuję w dłoniach kulki, lekko je spłaszczając.
Ciasteczka układam w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół).
Ciasteczka należy piec do ładnego zarumienienia.
Zaczynam zagniatać ciasto w trakcie dodając jogurt (najpierw mniejszą ilość). Na koniec dodaję posiekane pistacje, szybko zagniatam. Formuję kulę, wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie odrywam kawałki masy i formuję w dłoniach kulki, lekko je spłaszczając.
Ciasteczka układam w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół).
Ciasteczka należy piec do ładnego zarumienienia.