smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ciasteczka maślane z pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kruche, maślane ciasteczka rozpływające się w ustach. Udekorowane czekoladą i pistacjami. Idealne do herbatki czy kawki.

Ciasteczka maślane z pistacjami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka maślane z pistacjami

 

  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 400 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g posiekanych pistacji

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka maślane z pistacjami
1. Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. 2. Dodać jajko i żółtko i chwilę dalej miksować. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy lekko miksując, dodać mleko . Połączyć wszystkie składniki. 4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 5. Na blaszkę wyłożoną papierem układać kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć dociskając palcami. 6. Piec około 15 minut. 7. Wystudzić na kratce. 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i na każdym ciastku posmarować pasek. Posypać rozdrobnionymi pistacjami. 
Ciasteczka maślane z pistacjami
Formowanie ciastek w postaci kulek wielkości orzecha włoskiego
Ciasteczka maślane z pistacjami
Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika przygotowane do dekoracji