Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne i mocno pistacjowe kuleczki. Są miękkie w środku, a ich smak pozostanie na dłużej niż z malej garstki pistacji.

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami

Składniki:

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami

 

  • 60 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 125-130g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g zmielonych pistacji solonych

Sposób przygotowania:

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami

Pistacje:

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami
Fajnie jak pistacje są wyczuwalne w ciasteczkach.

Pistacje zmielić w malakserze lub młynku.

Ciasto:

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami
Masa powinna być zwarta i nieklejąca się.

Masło i cukier utrzeć do białości. Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pistacjami.

Formowanie i pieczenie:

Ciasteczka Di z mielonymi pistacjami
Kuleczki powinny delikatnie się zarumienić.

Z ciasta formować kuleczki wielkością przypominające orzech laskowy.
Wszystkie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach.