Sposób przygotowania:
Proste ciasto ze śliwkami
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem, kiedy krem będzie już ładnie spieniony dodajemy żółtka jajek na zmianę z przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia i mlekiem.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, a następnie dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie ze sobą łączymy.
Formę 20 cm na 30 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do formy całe ciasto i układamy na wierzchu połówki śliwek troszkę je wciskając w ciasto.
Pieczemy w temp 180 st około 60 minut do suchego patyczka po upieczeniu posypujemy sporą ilością cukru pudru.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, a następnie dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie ze sobą łączymy.
Formę 20 cm na 30 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do formy całe ciasto i układamy na wierzchu połówki śliwek troszkę je wciskając w ciasto.
Pieczemy w temp 180 st około 60 minut do suchego patyczka po upieczeniu posypujemy sporą ilością cukru pudru.