Sposób przygotowania:
Kruche z masą jagodową
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, cukier, jajko i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy o wymiarach 26x21 cm
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut, do lekkiego zezłocenia się ciasta.
Jagody przełożyć do garnka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Odlać ok. 5 łyżek powstałego soku, ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do jagód, cały czas przy tym mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Gęstą jagodową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, równomiernie rozsmarować.
Całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 10 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut, do lekkiego zezłocenia się ciasta.
Jagody przełożyć do garnka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Odlać ok. 5 łyżek powstałego soku, ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do jagód, cały czas przy tym mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia.
Gęstą jagodową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, równomiernie rozsmarować.
Całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 10 minut.