dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 234]

Kruche z masą jagodową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na czarne jagody już się kończy więc trzeba jeszcze korzystać póki można. Kruche ciasto z jagodami krótko podgotowanymi jagodami zagęszczonymi mąką ziemniaczaną. Dzięki temu jagody nie puszczają soku a tworzą jednolitą masę jagodową.

Kruche z masą jagodową

Składniki:

Kruche z masą jagodową

ciasto

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jagodowa

Sposób przygotowania:

Kruche z masą jagodową
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać mąkę, cukier, jajko i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na dno i boki formy o wymiarach 26x21 cm

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut, do lekkiego zezłocenia się ciasta.

Jagody przełożyć do garnka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia. Odlać ok. 5 łyżek powstałego soku, ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wlać do jagód, cały czas przy tym mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia.

Gęstą jagodową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, równomiernie rozsmarować.

Całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 10 minut.