Sposób przygotowania:
Proste placki z ziemniakówETAP 1:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mogą to być również ziemniaki jakie pozostaną nam z obiadu. Przeciskamy je przez praskę lub ugniatamy na gładko.
ETAP 2:
Do ugniecionych i wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto dosypując ewentualnie mąki. Ciasto ma być gładkie ale zagniecione wolno.
Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy lub rozgniatamy ręką na duży placek o grubości ok. 1 cm. Nożem wycinamy placki.
ETAP 3:
Na patelni rozgrzewamy olej taki trochę głębszy i kładziemy placki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy by osączyć nadmiar oleju. Zajadamy same lub z domowym ketchupem albo kwaśnym mlekiem.