kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledzie sułtańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To danie łączy ze sobą wyrazisty smak słonego śledzia oraz słodkawej cebuli i rodzynek. Całość skąpana jest w pikantnym sosie pomidorowym, a dodatek octu sprawia że ryba jest bardzo delikatna i krucha. Wspaniałe danie wigilijne!Filety śledziowe opłuk

Śledzie sułtańskie

Składniki:

Śledzie sułtańskie

podstawowe

Sposób przygotowania:

Śledzie sułtańskie
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w mleku przez około 1h. W tym czasie zmienić raz mleko. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.

Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić.

Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić kilkanaście minut, następnie odsączyć na sitku. 

Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.

Ostudzić a następnie wymieszać z rybą. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.