Sposób przygotowania:
Śledzie sułtańskie
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w mleku przez około 1h. W tym czasie zmienić raz mleko. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić.
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić kilkanaście minut, następnie odsączyć na sitku.
Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Ostudzić a następnie wymieszać z rybą. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. Odstawić.
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić kilkanaście minut, następnie odsączyć na sitku.
Cebule obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Ostudzić a następnie wymieszać z rybą. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
SylaUla
danielek