Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Placki z ziemniaków z kapustą są doskonałą przekąską na ciepło. Wyśmienicie smakują podane z grzybowym lub mięsnym sosem.

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty

Składniki:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty

ETAP 1:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty
Warzywa ugotować na pół twardo, osączyć z wody.

Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce, kapustę pokroić w kostkę. Warzywa zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut, osączyć.

ETAP 2:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki połączyć z cebulą.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na łyżce oleju, połączyć z ziemniakami.

ETAP 3:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty
Ziemniaki z pozostałymi składnikami przyprawić do smaku.

Do ziemniaków dodać kapustę z marchewką, 2 łyżki mąki, 1 jajko i szczypior. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty
Warzywa z przyprawami, mąką i jajkiem wymieszać.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty

Z ciasta uformować okrągłe placuszki, panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.

ETAP 6:

Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapusty

Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dowolnym sosem.