Sposób przygotowania:
Placuszki z ziemniaków i włoskiej kapustyETAP 1:
Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce, kapustę pokroić w kostkę. Warzywa zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut, osączyć.
ETAP 2:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na łyżce oleju, połączyć z ziemniakami.
ETAP 3:
Do ziemniaków dodać kapustę z marchewką, 2 łyżki mąki, 1 jajko i szczypior. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 4:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Z ciasta uformować okrągłe placuszki, panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
ETAP 6:
Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z dowolnym sosem.