jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Te placki delikatne w smaku placki mozesz przygotować z ziemniaków, które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie.

Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.

 

  • 1 kg ziemniaków
  • około 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wiejskiej śmietanki
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 duża cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej roślinny do smażenia
  • 5 dag startego żółtego sera
  • natka pietruszki do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.
Umyj pieczarki, obierz jeśli trzeba. Pokrój pieczarki w plasterki.Obierz i pokrój cebulę Przesmaż cebulę na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Gdy cebula się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut. Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba zagęść sos odrobiną mąki. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw ciasto odrobiną soli. Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej, takie z wody - więcej. Uformuj placuszki i smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Na plackach ułóż pieczarki duszone w śmietanie, posyp serem i listkami pietruszki. Podawaj placki od razu.
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę.
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami.
Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki.