Sposób przygotowania:
Prosty,pszenno-zytni chleb na zakwasie
Skladniki zaczynu(najlepiej wieczorem) wymieszac ,przykryc sciereczka lub folia i zostawic na 12 godzin w tem. pokojowej.
Rano zaczyn polaczyc z pozostalymi skladnikami i wyobic sprezyste,gladkie,niezbyt scisle ciasto.Miske wysmarowac oliwa,wlozyc wyrobione ciasto chlebowe,przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki.Nastepnego dnia(lub wieczorem) wyjac ciasto z lodowki,pozostawic by nabralo tem. pokojowej,zagniesc i uformowac owalny bochenek.Pozostawic do wyosniecia na ok.2 godziny.Po calkowitym wyrosnieciu wlozyc do nagrzanego do 250 st.C piecyka naciety chleb pfzez ok.10 min nastepnie obnizyc do 220 i piec przez nastepne 40 min.Przed wlozeniem chleba do piekarnika nagrzane scianki spryskac woda.
Na podstawie przepisu znalezionego na blogu Arabeska Waniliowa
Rano zaczyn polaczyc z pozostalymi skladnikami i wyobic sprezyste,gladkie,niezbyt scisle ciasto.Miske wysmarowac oliwa,wlozyc wyrobione ciasto chlebowe,przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki.Nastepnego dnia(lub wieczorem) wyjac ciasto z lodowki,pozostawic by nabralo tem. pokojowej,zagniesc i uformowac owalny bochenek.Pozostawic do wyosniecia na ok.2 godziny.Po calkowitym wyrosnieciu wlozyc do nagrzanego do 250 st.C piecyka naciety chleb pfzez ok.10 min nastepnie obnizyc do 220 i piec przez nastepne 40 min.Przed wlozeniem chleba do piekarnika nagrzane scianki spryskac woda.
Na podstawie przepisu znalezionego na blogu Arabeska Waniliowa
Pyza
Henia
Darth Vader
Natala1210
luna
Netka
Heniu,gdzies tak ok.20 minut ale to wszystko zalezy od wprawy,rodzaju maki i aktywnosci zakwasu:)
Dziekuje za mile komentarze:)
elzbieta8960
Netka
Nie ma sie czego bac:)Nie taki zakwas straszny jak go maluja:)
A tak bardziej serio to Cie rozumiem ,sama dlugo przymiezalam sie do upieczenia chleba.Jednak Swiat nalezy tylko do odwaznych wiec moze wato sie odwazyc?
Pozdrawiam:)
evita0007
Netka
...a bardzo dziekuje:)