Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Prosty,pszenno-zytni chleb na zakwasie

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nasz ulubiony chleb codzienny.Za kazdym razem inny i jednoczesnie tak samo smaczny:)

Prosty,pszenno-zytni chleb na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prosty,pszenno-zytni chleb na zakwasie

 

  • Zaczyn(do przygotowania wieczorem):

 

  • 5 lyzek maki pszennej chlebowej

 

  • pol szklanki letniej,przegotowanej wody

 

  • 2 lyzki aktywnego zakwasu zytniego

 

  • Do wykonania ciasta wlasciwego rano:

 

  • 400 gr maki pszennej chlebowej

 

  • 50 g maki zytniej razowej

 

  • 1 szklanka wody

 

 

Sposób przygotowania:

Prosty,pszenno-zytni chleb na zakwasie
Skladniki zaczynu(najlepiej wieczorem) wymieszac ,przykryc sciereczka lub folia i zostawic na 12 godzin w tem. pokojowej.
Rano zaczyn polaczyc z pozostalymi skladnikami i wyobic sprezyste,gladkie,niezbyt scisle ciasto.Miske wysmarowac oliwa,wlozyc wyrobione ciasto chlebowe,przykryc folia spozywcza i wstawic do lodowki.Nastepnego dnia(lub wieczorem) wyjac ciasto z lodowki,pozostawic by nabralo tem. pokojowej,zagniesc i uformowac owalny bochenek.Pozostawic do wyosniecia na ok.2 godziny.Po calkowitym wyrosnieciu wlozyc do nagrzanego do 250 st.C piecyka naciety chleb pfzez ok.10 min nastepnie obnizyc do 220 i piec przez nastepne 40 min.Przed wlozeniem chleba do piekarnika nagrzane scianki spryskac woda.
Na podstawie przepisu znalezionego na blogu Arabeska Waniliowa
Prosty,pszenno-zytni chleb na zakwasie
Etap 1
Prosty,pszenno-zytni chleb na zakwasie
Etap 2