Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Prosty sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosty w przygotowaniu sos, który nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Niezwykle smaczny.

Prosty sos grzybowy

Składniki:

Prosty sos grzybowy

 

Sposób przygotowania:

Prosty sos grzybowy
Umyte wcześniej grzyby moczyć w zimnej wodzie na około 3 godziny. W tej samej wodzie ugotować bez soli. Mąkę i łyżkę masła usmażyć na patelni na jasnobrązowy kolor i wlać do nich 2 szklanki gorącego, odcedzonego wywaru grzybowego. Sos gotować na małym ogniu około 15 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na łyżce masła. Dodać drobno poszatkowane grzyby i jeszcze raz wszystko przesmażyć. Połączyć z sosem i doprawić solą oraz majerankiem. Zagotować. Polewać nim składniki drugiego dania obiadowego lub mięsa i pasztety.

Tagi:

grzyby