Sposób przygotowania:
Prosty torcik urodzinowy : )
Krem; Bardzo mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Na kloszu kładziemy 1 biszkopt, smarujemy go odrobina konfitury i częścią kremu, przykrywamy 2 biszkoptem i również smarujemy konfiturą i kremem po czym całość przykrywamy 3 biszkoptem. Pozostałym kremem śmietanowym smarujemy cały tort (brzegi i wierzch). Tort zdobimy bitą śmietaną po czym brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi. Wybrane owoce dowolnie kroimy i układamy na torcie. Białą czekoladę rozpuszczamy tak aby nie było żadnych grudek i wylewamy ją albo na płaski talerzyk (wtedy tabliczka będzie okrągła) albo do prostokątnej miseczki. Wstawiamy do lodówki żeby stwardniała. Gorzką czekoladę również roztapiamy i szprycą piszemy dowolny napis na tabliczce z białej czekolady. Gotową tabliczkę kładziemy na torcie:) Smacznego : )
darmiona
Koper
Koper
A i jeszcze coś... Gdzie kupujesz gotowe biszkopty, których nie trzeba nasączać i jaką one mają średnicę, że 1/2 l śmietany wystarczyło na przełożenie, pokrycie wierzchu, boków i jeszcze ozdobienie? I gdzie kupujesz takie złote podkładki jak z cukierni? Naprawdę Chapeau bas! za taki torcik...
zewa
misia5
zewa
Ja kiedyś robiłam listki z czekolady i niektóre mi popękały.
Smakowita
zewa
Smakowita
Pyza
joaska500
dosłownie przez 2 sekundy podgrzewam spód parą, potem natychmiast przechyliłam talerz do góry dnem żeby tabliczka wyleciała na serwetkę (jeśli 'wyrzucimy' ją na rękę mogą zostać odbite palce:)). Pod tortem nie ma żadnej podstawki tylko klosz (jest ciemno żółty ale nie złoty i szklany czyli przeźroczysty:)). Kremu wystarczy na przełożenie biszkoptów do wierzchu i boków zostaje go bardzo mało dlatego 80 % tortu pokryte jest bitą śmietaną. Krem faktycznie był słodki ale taki miał być, użyłam cukier puder (lepiej się rozciera). Tort nie był kupiony z cukierni i mogę Wam to przysiąc :) Zdjęcie jest z urodzin mojego synka (z lipca tamtego roku) dlatego nie przewidziałam że będę mogła swoje dzieło komuś pokazać:) Dlatego zdjęcie takie a nie inne:) Szkoda że nikt nie pochwalił 'zadowolonej' miny Dawidka na widok tort:) Przykro mi że posądzacie mnie o kłamstwo bo coś mi wyszło 'za dobrze'......
marchewa010
marchewa010
marchewa010
marchewa010
marchewa010
marchewa010
evita0007
dosłownie przez 2 sekundy podgrzewam spód parą, potem natychmiast przechyliłam talerz do góry dnem żeby tabliczka wyleciała na serwetkę (jeśli 'wyrzucimy' ją na rękę mogą zostać odbite palce:))'
I skoro to był talerzyk to chyba tabliczka powinna być okrągła tak ?
Smakowita
Smakowita
I mam jeszcze jedno pytanko, a jakich Ty joaska500 użyłaś owoców do dekoracji?
głodek221
Teraz pewnie wymyśla co nam odpisać te milczenie oznacza że przepis nie jej i może plagiat??
joaska500
Moje milczenie nie oznacza nic innego jak to że nie mam tyle czasu co Ty żeby siedzieć przed komputerem i zatruwać innym życie. Zajmij się proszę najlepiej sobą. Jestem ciekawa kim tak naprawdę jesteś bo nie masz żadnych przepisów tylko gorączkowo udzielasz się na każdym forum. A co do tortu; użyłam winogron (zielonych i czerwonych), kiwi i gruszek. Gruszek nie polecam ponieważ są za twarde i źle się je jadło z tortem (przynajmniej takie jest moje zdanie:)). Co do tabliczki; nie muszę próbować zrobić jej tak jak napisałam ponieważ juz to robiłam i mi się udało. Przestańcie mnie proszę atakować. Ja nie nie jestem specjalistom w pieczeniu tortów i doskonale wiem że nie był on doskonały dlatego jak napisałam skupiłam się na dekoracji (co wiem po reakcji rodziny) że wyszło mi naprawdę fajnie. Jestem z tego dumna i bardzo przykro mi że tego nie doceniliście.
głodek221
Gatka szmatka???:):):)
choineczka04
edytaha
Uśmiałam się do łez! :D
zewa
Ja też piekę torty nie 30 lat, ale wiem jedno. Z takiej ilości śmietany nie zrobi się tortu z masą śmietanową w środku i jeszcze do tego zrobi tak dużo dekoracji. Więc nie rozumiem po co piszesz takie bzdury i jeszcze powołujesz się na babcię. A co do naszej roboty to mamy czas na gotowanie, sprzątanie, pranie itp. i bycie na stronie, trzeba umieć sobie zorganizować czas. Każdy kto ma jakieś pojęcie o pieczeniu doskonale wie, że z tych składników się tego nie zrobi. Cudów nie ma niestety :)
I jeszcze jedno : same coś robimy i fotografujemy i nawet dodajemy jakbyś nie zauważyła.
misia14
kaktus0009
Prosze cie przyznaj że to nie twoj tort to przestaniey cie wypytywać. Ale i bez przyznania widać że to nie twoj własny robiony tort:(:(:(
Przyłapałem cie na kilku plagiatach,mam nadzieje że jeszcze cie przyłapie tylko musze znaleź chwilkę:):):) Wiekszośc zdjęc też nie jest toje??!!:)
Postaram ci to udowodnić..
KŁAMSTWO MA KRÓTKIE NOGI:):)
zewa
bita śmietana
krem;
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Więc bita śmietana to ta ubita ze śmietany i cukru, czy krem to ta śmietana z cukrem ?
Więc po co bita śmietana ?
joaska500
Nie zamierzam kłamać i pisać że to nie mój tort. Szanuję Wasze zdanie i wierzę w Wasze doświadczenie. Jednak mam dość szukania dziury w całym.
Przepraszam że wyszedł mi zbyt ładny. Zewo bita śmietana jest do dekoracji a przepis ze śmietaną jest na krem. Choineczka ma rację. Ale ludzie już tacy są. Zajmijcie się proszę swoim gotowaniem a ja swoim. A co do tego co piszą ludzie pokroju Głodka... hmm szkoda czasu na komentowanie tego.