WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Proziaki (bułki na sodzie)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proziaki, zwane też sodziakami czyli bułeczki bez drożdży i bez zakwasu, robione na sodzie i np. jogurcie naturalnym lub kefirze. Proste do zrobienia i szybkie.

Proziaki (bułki na sodzie) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proziaki (bułki na sodzie)

 

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • ok. 220g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Proziaki (bułki na sodzie)

ETAP 1:

Do miski przesiać mąkę pszenną tortową. Dodać sodę, sól i cukier i wymieszać łyżką. Dodać jogurt naturalny, najlepiej partiami, żeby dostosować do gęstości ciasta. Zagnieść elastyczne ciasto i uformować je w kulę.

Pozostawić w misce pod ściereczką na ok. 25 minut, po czym rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką lub foremką wyciąć krążki. Patelnię rozgrzać i włożyć krążki. Smażyć pod przykryciem z obu stron na rumiany kolor. Przestudzić.

Najlepiej smakują na ciepło z masełkiem i dodatkami.

Proziaki (bułki na sodzie)
Proziaki w trakcie smażenia na suchej patelni
Proziaki (bułki na sodzie)
Wycięte krążki z ciasta sodowego ułożone na patelni
Proziaki (bułki na sodzie)
Ciasto sodowe rozwałkowane na lacek o grubości ok. 1cm
Proziaki (bułki na sodzie)
Zagniecione w misce ciasto sodowe na proziaki