maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Bułeczki owsiane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne, chrupiące piwne bułeczki, doskonałe na śniadanie lub kolacje. Bardzo szybko się je robi i smakują znakomicie.

Bułeczki owsiane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki owsiane

 

  • 200 g mąki mocnej razowej
  • 50 g płatków owsianych + do posypania po wierzchu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml ciemnego piwa porter
  • 75 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Bułeczki owsiane
Mąkę, płatki owsiane, sól i sodę mieszamy razem.

W szklance mieszamy piwo oraz maślankę i dodajemy do składników suchych, dodajemy także olej oraz miód i całość mieszamy łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej owsianki.

Następnie formujemy bułki (dobrze jest oprószyć sobie ręce mąką) i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Po wierzchu posypujemy płatkami owsianymi.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C, przez około 15 minut. Po wyjęciu należy bułeczki wystudzić.

Smacznego.
Bułeczki owsiane
W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
Bułeczki owsiane
W szklance wymieszać piwo porter z maślanką.
Bułeczki owsiane
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej owsianki.
Bułeczki owsiane
Uformowane bułeczki posypujemy płatkami owsianymi.