Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jogurtowe bułki na sodzie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne. Idealne na śniadanie czy kolację. Polecam spróbować. Smacznego.

Jogurtowe bułki na sodzie

Składniki:

Jogurtowe bułki na sodzie

Ciasto:

  • 40 dag mąki tortowej
  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jogurtowe bułki na sodzie
1. Mąkę przesiewamy solą i sodą do miski, wlewamy olej i dajemy jogurt, mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować.

2. Z ciasto formujemy okrągłe bułeczki. Uformowałam ich osiem. Następnie bułeczki układamy je na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.

4. Gotowe podajemy i smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wyszło mi 8 bułek .