Sposób przygotowania:
Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu żeby rozczyn ,, ruszył''.
2. Do mąki dodajemy amarantus, płatki, sól, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Do mąki dodajemy amarantus, płatki, sól, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.