Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Jak tylko mam możliwość to piekę bułki i chleby. Ciągle wymyślam nowe wersje. Tym razem upiekłam bułki z amarantusem i płatkami owsianymi. Bułki wyszły bardzo pyszne i syte. Polecam.

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi

Składniki:

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki z amarantusem i płatkami owsianymi
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu żeby rozczyn ,, ruszył''.

2. Do mąki dodajemy amarantus, płatki, sól, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułki. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

4. Po tym czasie bułki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.