tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Detikatne, smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką z nutą cytryny i pieprzem cytrynowym oraz cayenne.

Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką

 

Sposób przygotowania:

Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką
1. Obrane krewetki myjemy i kładziemy na ręcznik kuchenny. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny.

2. Krewetki przekładamy na tackę lub talerz i polewamy sokiem z cytryny.

3. Następnie posypujemy pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb.

4. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy na krewetki.

5. Wkładamy przyprawione krewetki do lodówki na 10 minut.

6. W tym czasie siekamy ząbki czosnku i rozgrzewamy masło na patelni.

7. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy czosnek, wyciągamy krewetki z lodówki i układamy je na czosnku.

8. Smażymy krewetki po ok. 2 minuty z każdej strony.

9. Gotowe
Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką
Obrane krewetki myjemy i układamy na ręczniku kuchennym.
Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone ząbki czosnku.
Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką
Na podsmażonym czosnku układamy przyprawione krewetki i smażymy.
Smażone krewetki z czosnkiem i pietruszką
Krewetki smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty.

Tagi:

krewetki dania