Sposób przygotowania:
Pizza odwróconaEtap 1
Warzywa kroimy w dosyć duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części.
Z każdej części wydzielamy warstwy i umieszczamy razem z resztą warzyw w naczyniu żaroodpornym.
Całość doprawiamy, polewamy oliwą i mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się.
Etap 2
Warzywa wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z grzaniem góra-dół. Po wyjęciu warzyw, kładziemy na nie płat ciasta francuskiego.
Brzegi ciasta delikatnie dociskamy do naczynia, jakbyśmy chcieli otoczyć nim upieczone warzywa. Wstawiamy naszą pizzę do piekarnika i zapiekamy 30 minut w tej samej temperaturze.
Etap 3
Po wyjęciu z piekarnika, ostrożnie kładziemy na nasze naczynie deskę i obracamy formę. Pizza odwrócona gotowa! Na wierzch możemy dodać według preferencji starty parmezan, mozzarellę, bazylię lub rukolę.
Przepis jest inspirowany przepisem Jamie Olivera. Niezbędną podstawą jest ciasto francuskie, a jako dodatki wykorzystałam składniki dostępne w mojej lodówce.