kla_las

kla_las

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pizza odwrócona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza odwrócona z ciasta francuskiego to wspaniałe, lekkostrawne danie na obiad lub kolację. Tutaj w wersji wegetariańskiej.

Pizza odwrócona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pizza odwrócona

 

Sposób przygotowania:

Pizza odwrócona

Etap 1

Pizza odwrócona

Warzywa kroimy w dosyć duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części.
Z każdej części wydzielamy warstwy i umieszczamy razem z resztą warzyw w naczyniu żaroodpornym.
Całość doprawiamy, polewamy oliwą i mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się.

Etap 2

Pizza odwrócona

Warzywa wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z grzaniem góra-dół. Po wyjęciu warzyw, kładziemy na nie płat ciasta francuskiego.
Brzegi ciasta delikatnie dociskamy do naczynia, jakbyśmy chcieli otoczyć nim upieczone warzywa. Wstawiamy naszą pizzę do piekarnika i zapiekamy 30 minut w tej samej temperaturze.

Etap 3

Pizza odwrócona

Po wyjęciu z piekarnika, ostrożnie kładziemy na nasze naczynie deskę i obracamy formę. Pizza odwrócona gotowa! Na wierzch możemy dodać według preferencji starty parmezan, mozzarellę, bazylię lub rukolę.

Przepis jest inspirowany przepisem Jamie Olivera. Niezbędną podstawą jest ciasto francuskie, a jako dodatki wykorzystałam składniki dostępne w mojej lodówce.