Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Proziaki - placki z Bieszczad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 70
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Placki te są smakiem mojego dzieciństwa. Zawsze kiedy jeździłam do babci były pieczone dla całej naszej gromadki, a dziś piekę je tylko wtedy gdy odwiedzam tamtejsze strony.

Proziaki - placki z Bieszczad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proziaki - placki z Bieszczad

 

  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • około 500-700 ml zsiadłego mleka lub maslanki

Sposób przygotowania:

Proziaki - placki z Bieszczad
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron. Przewracamy kiedy ładnie podrosną i zarumienią się. Podajemy np. z masłem czosnkowym :)
Proziaki - placki z Bieszczad
Etap 1 do miski wsypujemy mąkę oraz sól i sodę
Proziaki - placki z Bieszczad
Etap 2 wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na grubość około 1 cm
Proziaki - placki z Bieszczad
Etap 3 kroimy ciasto na prostokąty lub wg uznania i przekładamy na nagrzany piec
Proziaki - placki z Bieszczad
Etap 4 pieczemy na piecu do upieczenie z dwóch stron