ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

przecier pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przecier pomidorowy własnej roboty, bez konserwantów

przecier pomidorowy

Składniki:

przecier pomidorowy

 

  • pomidory
  • na 1l przecieru:
  • 1-1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

przecier pomidorowy
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić, rozgnieść w rondlu i zagotować.Następnie przetrzeć przez sito.Przecier zagotować , dodać sól i cukier.
Przygotowanym gorącym przecierem napełnić wysterylizowane butelki lub słoiki , zamknąć, wstawić do kotła z ogrzaną wodą , pasteryzować 20 minut w temp. 90stopni C.
Ostudzić , docisnąć zakrętki twistów, jeśli stosuję się butelki- zalakować korki