Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Przecier pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomidorowa z własnej roboty przecieru sama i zawsze się obroni.

Przecier pomidorowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przecier pomidorowy

 

 

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy
Pomidory płuczemy i ostrym wąskim nożem wycinamy głąby lub jak kto woli ogonki. Jeśli owoce są duże kroimy na połówki i miksujemy. Tak zmiksowane pomidory wlewamy do naczynia o dość grubym dnie, dodajemy gorczycę, ziele. lubczyk i wolno gotujemy. Trzeba uważać bo masa lubi chlapać i brudzić wszystko w koło. Gotujemy tak 40 min i wyjmujemy liście laurowe oraz gałązkę lubczyku. Masę ponownie miksujemy, solimy do smaku. Sól powinna być lekko wyczuwalna. Cukrem podnosimy walory smakowe pomidorów. Gorące przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.
Przecier pomidorowy
Umyte pomidorki kroimy na mniejsze części i wycinamy głąby.
Przecier pomidorowy
Pierwszym razem miksujemy aby skrócić czas gotowania.
Przecier pomidorowy
Tak ugotowane pomidory mają w sobie wszystkie swoje cenne składniki.