goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Przecier pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowy przecier pomidorowy do zup jest niezastąpiony

Przecier pomidorowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przecier pomidorowy

 

  • pomidory 3 kg
  • sól 1/2 łyżeczka
  • kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Przecier pomidorowy
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, przekładamy do garnka. Następnie pomidory miksujemy blenderem/przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub przecieramy przez sito. Dodajemy sól, kwasek cytrynowy-zagotowujemy. Gorący przecier przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut. Przecier odwracamy do góry dnem.
Przecier pomidorowy
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, przekładamy do garnka
Przecier pomidorowy
Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy sól, kwasek cytrynowy