Sposób przygotowania:
Przecier pomidorowyZ każdego pomidora usuń szypułkę. Zrób pionowe nacięcia na skórce. Następnie tak przygotowane pomidory umieść w garnku z gorącą wodą, przykryj przykrywką i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wyjmij pomidory i tym razem umieść je w zimnej wodzie, na kolejne 5 minut. Dzięki temu skórka będzie łatwo schodzić, a pomidory nie będą się paćkać. Pomidory przekrój na połówki. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać nasiona oraz soczyste części pomidorów – zmiksuj je na gładką masę w blenderze. Jeśli nie chcesz, usuń nasiona i część soku, a resztę pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zagotuj wraz z octem, solą i cukrem do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz, możesz też dodać wcześniej zmiksowaną w blenderze masę. Puree przełóż do pojemników różnej wielkości i przechowuj w lodówce. Możesz też zrobić z nich kostki lodu i dodawać do potraw w razie potrzeby. Ważne jednak, by nie zamrażać ich ponownie!