Sposób przygotowania:
Przecier pomidorowy
Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Z bardzo dojrzałych ładnie schodzi skórka więc można ją zdjąć choć ja nie zdejmuje.
Pomidory przekładamy do garnka i stawiamy na średnim gazie i doprowadzamy do zagotowania. Gaz minimalizujemy i gotujemy pomidory oczywiście często mieszając aż zaczną gęstnieć. Można posolić do smaku.
Po ugotowaniu można pomidory przetrzeć przez durszlak czy sito albo wybrać tylko niektóre większe skórki. Pomidory przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10- 15 min.
Pomidory przekładamy do garnka i stawiamy na średnim gazie i doprowadzamy do zagotowania. Gaz minimalizujemy i gotujemy pomidory oczywiście często mieszając aż zaczną gęstnieć. Można posolić do smaku.
Po ugotowaniu można pomidory przetrzeć przez durszlak czy sito albo wybrać tylko niektóre większe skórki. Pomidory przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10- 15 min.